قدس؛ اندیشکده آمریکایی مرکز استیمسون در یادداشتی با اظهار نگرانی، این پرسش را مطرح میکند که اگر جنگ غزه ادامه یابد، آیا حوثیها از ورودی بابالمندب تا دریای سرخ را مینگذاری خواهند کرد؟
لئوناردو جاکوپو ماریا مازوکو، تحلیلگر امور امنیتی و دفاعی منطقه خلیجفارس معتقد است: در سال ۱۹۸۴، مینگذاری دریایی، در ناوگان دریایی در دروازههای دریای سرخ (کانال سوئز و تنگه بابالمندب) اختلال ایجاد کرد.
اکنون ۴۰سال از آن زمان گذشته و مینهای دریایی همچنان تهدیدی بالقوه در دریای سرخ محسوب میشوند. حوثیها از اواسط نوامبر ۲۰۲۳، در حمایت از فلسطینیها صدها حمله موشکی، پهپادی و قایقی را به کشتیهای تجاری انجام دادهاند.
این اندیشکده آمریکایی ضمن برشمردن مزیتهای راهبردی مینگذاری معتقد است: هم ایران و هم عراق در طول جنگ ۸۸-۱۹۸۰ از مین استفاده کردند. پس از اینکه عراق در سال ۱۹۹۰ به کویت حمله کرد، بیش از هزار مین در نزدیکی کویت گذاشت تا از انجام عملیات آبی خاکی توسط ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده جلوگیری کند.
مینهای دریایی یک مزیت راهبردی در دکترین دفاعی کشورهای کوچک ایجاد میکنند. آنها بسیار مقرون بهصرفه هستند و میتوانند بدون پشتیبانی از سکوهای پیشرفته دریایی به میدان بیایند. آنها هزینههای کمی برای ساخت و نصب دارند و هزینه نامتناسبی را بر دشمن حتی برای پاکسازی آبهای آلوده به مین، تحمیل میکنند و در نتیجه دینامیک قدرت را تغییر میدهند.
پس از تسلط حوثیها بر صنعا در سپتامبر ۲۰۱۴، عملیات نظامی آنها به مناطق ساحلی مشرف به دریای سرخ و بابالمندب منتقل شد. تصرف بندر حدیده توسط حوثیها در نوامبر ۲۰۲۱نقطه عطف مهمی بود و تسلط آنها به انبارهای تسلیحات و تجهیزات دریایی ارتش یمن را افزایش داد.
این تحلیلگر مسائل امنیتی منطقه اظهار میکند: از اوایل سال ۲۰۱۷، حوثیها صدها مین در نزدیکی سواحل دریای سرخ یمن کار گذاشتهاند تا از انجام عملیاتهای آبی خاکی توسط نیروهای تحت رهبری عربستان سعودی و تصرف پایگاههای حیاتی برای دفاع حوثیها جلوگیری کنند. حوثیها در آبهای کمعمق شهرهای بزرگ ساحلی مانند مخا، الحدیده و میدی و اطراف جزایر راهبردی از جمله کمران، مجمع الجزایر هانیش و بوکلان مینگذاری کردهاند. داستان به این شکل است که عملیات حوثیها هدفمند است. ه
دف، حمله به کشتیهای تجاری متعلق به شرکتهای کشتیرانی رژیم اسرائیل، ایالات متحده و بریتانیا و همچنین کشتیهای تجاری با پرچم کشورهای دیگر است که به نوعی مالکیت یا ارتباطی با اسرائیل داشتهاند.استیمسون ضمن پاسخ مثبت به پرسش اول خود میافزاید: اگر جنگ ادامه یابد، حوثیها ممکن است برای بستن بابالمندب به مینگذاری متوسل شوند. از سویی دیگر اگر جنگ غزه و لبنان ادامه یابد و خصومت میان اسرائیل و ایران نیز تشدید شود، حوثیها ممکن است با اصلاح تاکتیکهای خود، مینهای دریایی را وارد معادله امنیتی کنند.
نظر شما